Header image  

Illustrated rock history of Šabac

from 1963-1999-2006

 
 
 

ALL MY LIFE IT'S ONLY ROCK AND ROLL
AUTHOR-small product photo

Živko Ivković, rock'n' roller i jedan iz grupe rock književnih stvaralaca je rodjen 1952. godine u Šapcu. Godinama izvan svih krugova i klanova živeo je, a i danas je tako, za rock muziku i pedantno je prikupljao sve vezano za Sabačku rock scenu. Vlasnik je gotovo kompletne domaće rock literature ( ali i svetske ), uz pristojnu kolekciju isključivo muzičkih rock izdanja na svim nosačima zvuka. Prvi rock roman, od dosada pet objavljenih, naslovljen sa IN THE SMOKE (nezavisno izdanje) publikovan je 1999. godine. Kuriozitet je svakako da je ovaj roman napisao još u osamdesetim tako da svoje prvo izdanje doživljava, uz dodatno poglavlje tek 1999. godine. Polovinom te 1999. godine lvković završava i pisanje prve KOMPLETNE i sveobuhvatne lokalne rock enciklopedije ne samo na našim prostorima, nego i u Evropi, a radni naslov, dakle OD ČIVIJE DO GOBLINA (nezavisno izdanje) je ostao nepromenjen u kojoj on uz ulogu ključnog svedoka gotovo svih tih rock zbivanja, dokumentovano, uz mnoštvo fotografija i izbledelih plakata iskrenim rock pristupom revnosno beleži i prati nastanak i dalji razvoj Sabačke rock scene. Rock roman Rock Boots 69. (Kulturni centar) donosi, po ocenama kritičara sve draži srednjoškolskog doba...

Naredni roman koji je proizašao iz rock pera lvkovića je WHO KNOWS, delo koje ga svrstava u najaktivnije i najznačajnije domaće rock pisce. Knjiga nas vodi na hipi odiseju drumovima Evrope..
Klošari, kamiondžije, hipiji, usamljene YU gastabajterke. ..
(ROCK EXPRESS). Ovim ali i narednim rock romanima BREATH (2003.) i SAN FRANCISCO DREAM ( kulturni centar 2005.) postaje blizak KERUAKU i nj. bitničkim ON THE ROAD romanima. Netipični u nas, i za naše literarno podneblje nj. rock romani svakako da pripadaju kategoriji do sada zapostavljenih. lvković se bavi i bluesom, tako da je 2002. godine objavljena nj. knjiga Lonesome blues story (Jazz and blues society). U godini obeležavanja šesdesetogodišnjice džeza u Šapcu, 2004. godine publikuje tim povodom "Šabac u senci džeza 1934 - 2004" (Kulturni centar 2004.). Sva Ivkovićeva hronološka dela poput navedenih ostaju izuzetno zahvalan materijal ali i kao polazni osnov za proučavanje istorije urbanih muzičkih pravaca Šapca. Zastupljen je u knjizi YU ROCK INTERVJUI (15 intervjua sa najvećim jugoslovenskim rock zvezdama), intervju je vezan za najuspešniju šabacku rock grupu svih vremena GOBLINI (Rock Express 2001.).
Sa Ivanom Glišićem (najuspešnijim SFRJ punk -under­ground književnim stvaraocem) je koautor ŠABAČKIH GRAFITA (kulturni centar). Ivković je do sada o rocku pisao za YU ROCK MAGAZIN, GLAS PODRINJA, ŠABAČKU REVIJU, PODRINJSKI TELEGRAF, časopis ISPOD DUGE i jedini jugoslovenski magazin ROCK EXPRESS. U pripremi je nj. šesti rock roman HEART OF ROCK, biće to još jedna rock priča, vid-jenje zlatnog perioda, godina za koje nikada neće biti dovoljno književnih strana.

All my life it's only Rock and Roll

Živko Ivković